Live: veel sneeuw in Skiworld Ahrntal, Zuid-Tirol

Roel op 07 maart 2024· 5 reacties

Een droomdag voor de liefhebbers van winterse plaatjes in Klausberg
Een droomdag voor de liefhebbers van winterse plaatjes in Klausberg

Twee dagen heb ik in het Zuid-Tiroolse Skiworld Ahrntal geskied, met totaal verschillende condities. Maar op beide dagen waren de condities zoals ik ze deze winter niet zoveel heb meegemaakt. Dag één blonk uit door de pistekwaliteit de gehele dag door; op dag twee lag er een pak verse sneeuw van bijna 40 centimeter.

Ligging

Het Ahrntal is een wat onbekender dal in het Italiaanse Zuid-Tirol. Het ligt om de hoek bij de Kronplatz en telt twee skigebieden, namelijk Speikboden en Klausberg. Allebei op een steenworp van de Oostenrijkse grens. Het bekende Mayrhofen ligt slechts 20 kilometer hier vandaan, maar er ligt een ketting aan drieduizenders in de weg (de Alpenhoofdkam) waardoor je hier niet zomaar kunt komen. Meer daarover in de reportage die ik ga maken over het Ahrntal.

Skiworld Ahrntal

Speikboden

De eerste dag in Speikboden scheen de zon volop. De wolken die een grijze dag in Oostenrijk gaven, zag ik tegen de Alpenhoofdkam hangen maar ze kwamen er niet overheen. Pas in de middag smeerden stapelwolken de lucht dicht ook hier dicht, maar het zicht bleef de hele dag goed.

Net als de pistes. In tegenstelling tot mijn vakantie in de carnavalsweek (naar Dachstein-West) lagen de pistes er de hele dag perfect bij. Geen hopen of papsneeuw, gewoon normale sneeuw die stuift als je korte bochten maakt of hard remt. Beneden de 1600 meter merkte ik dat ik overging op kunstsneeuw. Het dal was namelijk wel weer groen. De 60 centimeter sneeuw die op 23 februari is gevallen, was door de hoge temperaturen en sterker wordende zon weer uit de dalen weggesmolten. Maar zoals gezegd, de pistes zelf lagen er super bij.

Veel sneeuw

En toen kwam er verse sneeuw. Van dinsdag op woensdag heeft het de hele nacht doorgesneeuwd; dit was het uitzicht toen ik 's ochtends de gordijnen openmaakte in hotel Bühelwirt:

afterbefore
Dinsdag- versus woensdagochtend vanuit het hotel

Het werd dus tijd om Klausberg te verkennen, het tweede deelgebied. Beneden bij het dalstation was de sneeuw helaas vrij nat gevallen waardoor de hoeveelheid op ruim 1000 meter wat tegenviel, maar dat veranderde toen ik de gondel instapte. Boven de 1700 meter lag er een kleine 40 centimeter verse sneeuw op de pistes, op het hoogste punt (2500 meter) zelfs nog wat meer. De hele dag heeft het licht doorgesneeuwd, waardoor de pistes aardig wat buckels kregen, maar van een veel lichtere soort dan in de carnavalsvakantie. Het was in ieder geval genieten met zo’n laag poeder.

In het dal zal ook deze sneeuw snel verdwijnen, maar boven de 1500 meter heeft het al dikke pak weer een flinke opfrisser gekregen. En er komt nieuwe sneeuw aan dit weekend.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Leuk verslagje! Ben er in de zomer al wel een paar keer gepasseerd (allez gepasseerd 't ligt in een vallei die doodloopt tegen de alpenhoofdkam maar je snapt wat ik bedoel), maar nog nooit in de winter. Precies ook wel een leuk klein gebiedje.

Ik heb op Speikboden een jaar of 20 geleden leren skien. Leuke/goede herinneringen aan :). We hadden een super hotel in Luttach dus in latere jaren vaak vanuit daar naar de Kronplatz gereden voor wat meer pistekilometers. Was prima te doen op een half uurtje rijden.

@Erik11 ja je rijdt er zo naartoe. Er komen ook veel gasten wandelen en langlaufen in het Ahrntal. Aan het eind van het doodlopende dal ligt een prachtig stukje natuur waar geen auto’s kunnen komen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Voor belgen onder ons toch een iets gekender gebied. Vele scholen en sportclubs hielden hier vroeger (misschien nu nog) hun skivakanties en sneeuwklassen. Zelf ook nog 3 keer geweest in mijn jonge tijd. Destijds nog een massa sleepliften waar ik meermaals achter heb gehangen ;-) Fijne herinneringen aan en evenals Erik11 verbleven we toen in Luttach, weet het nog goed dat onze “meesters” zeiden dat we moesten vragen achter Pension Niederkofler in Luttach moesten we onze bus missen ;-)
Als ik de foto’s nu zie is het toch allemaal een pak beter uitgerust en bovendien is Klausberg aardig uitgebreid (hoewel het nog altijd een kleiner gebied blijft)
Goeie herinneringen, waar is de tijd ;-)

better to be off piste, then to be pisted off

Het skigebied lijkt helaas geen onderdeel te zijn van de Dolomiti SuperSki wat een combi met Kronplatz lastig maakt. Klausberg lijkt wel genoemd te worden bij Dolomiti Super ski.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie