Topweek voor de Zuid-Alpen: na sneeuw komt zon

Roel op 10 maart 2024· 6 reacties

Opnieuw veel sneeuw in het Aostadal (Rhemes Notre Dame, ITA)
Opnieuw veel sneeuw in het Aostadal (Rhemes Notre Dame, ITA)

In de zuidelijke Alpen, en dan met name in Italië, heeft de zon de afgelopen weken niet bijster veel geschenen. Maar daar komt deze week verandering. En dat terwijl er nu eerst een flinke dump valt. Daar krijgen we een topweek, maar ook elders gaat de zon vaker schijnen.

Föhnstorm

De afgelopen dagen hadden we een scherpe tweedeling in de Alpen. Waar de Zuid-Alpen vaak bewolkt waren, scheen de zon aan de noordkant van de Alpen. In het liveverslag van Henri zag je dit al terug, en vandaag zien we die verschillen nog steeds. Daarbij staat er aan de noordkant een flinke föhnwind. Vannacht bereikte die zijn hoogtepunt met windstoten tot 222 km/uur op de Lauberhorn bij het Zwitserse Wengen (Jungfrau Region)! De Patscherkofel bij Innsbruck had 167 km/uur te pakken. De föhn brak ook door in de dalen. In Brand (Vorarlberg) waaide het met 99 km/uur door de straten. Zoals vaak bij een föhnsituatie kon de temperatuur vannacht nauwelijks dalen. In Mayrhofen was het om 9.00 uur 15 graden in het dal.

Föhnstorm in Mayrhofen (A)
Föhnstorm in Mayrhofen (A)

Dump aan de zuidkant

Totaal anders is het dus aan de zuidkant van de Alpen. Daar sneeuwt het vandaag intensief met regionaal meer dan een halve meter sneeuw erbij. Hier een paar beelden uit Noordwest-Italië waar het nu het hardst sneeuwt.

In de Dolomieten begint het vanaf nu harder te sneeuwen, uiteindelijk verwacht ik daar 20 tot 40 centimeter, net als in Osttirol en Karinthië in het zuiden van Oostenrijk. Ook de Oostenrijkse gebieden tegen de Alpenhoofdkam pikken sneeuw mee, denk aan Obergurgl, Sölden en het Stubaital, waar 10 tot 30 centimeter valt. Wel zijn de concentraties Saharastof in de oostelijke Alpen opnieuw hoog. Waar sneeuw valt kan er ook stof meekomen. In de skigebieden ten noorden en oosten van Innsbruck blijft het droog.

In St. Johann im Pongau (A) blijft het droog
In St. Johann im Pongau (A) blijft het droog

Er zweeft vandaag weer Saharastof boven de Alpen
Er zweeft vandaag weer Saharastof boven de Alpen

Zonniger

Vanaf morgen draait de wind naar het westen tot noordwesten. Daarin verdwijnt het stof en kunnen er aan de noordkant enkele sneeuwbuien ontstaan (beneden de 1200 meter zijn het regenbuien). Tussendoor zal de zon ook te zien zijn, zeker aan de zuidkant waar de zon zelfs langdurig gaat schijnen. Het is het begin van een hele zonnige fase voor de Italiaanse Alpen die misschien wel de hele week aanhoudt! Ook de Franse Alpen krijgen meer zon. Tot en met woensdag zijn de temperaturen gematigd. De nulgradengrens ligt rond de 1500 meter, daarna wordt het wat warmer.

Woensdagochtend sneeuw aan de noordkant

In de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen gaat het ietsje stroever met de zonneschijn. De zon laat zich ook hier zien, maar je moet de hele week rekening houden met zwakke storingen die soms kunnen overtrekken. Daaruit kan tijdelijk een spat regen vallen (tot 1800 meter). Van dinsdag op woensdag kan er wel een verrassing inzitten, als een wat actiever neerslaggebied de Noord-Alpen binnentrekt. Waar het zwaartepunt ligt is nog niet helemaal zeker, maar lokaal is 20 centimeter verse sneeuw in delen van Zwitserland of Oostenrijk zeker niet uitgesloten! De sneeuwgrens ligt bovendien mooi laag, zo rond de 1000-1200 meter. Al met al geen slechte vooruitzichten dus, en het is ook niet absurd warm voor maart.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ook de Haute Maurienne pikt zijn lading weer mee….

null

Vandaag in Ischgl veel wind en gesloten liften/pistes. Eigenlijk alleen de gondels naar de Idalp en de dalafdalingen zijn te doen, maar met zoveel mensen alleen voor die pistes is het druk.

null
null
null

Gisteravond aangekomen in Prali en het ging al goed los. Vanmorgen sneeuwde het nog steeds en en wat een feest!

Het mag wel ophouden nu … er ligt genoeg

@avheeswijk

Zij die moedig zijn, en naar een bestemming gaan anders dan de platgetreden paden, zullen in 1000 voud beloond worden.

Oftewel wat leuk, een NL’er in Prali!
Maak je een verslagje?

The older I get, the better I was

Gisteren (zondag 10/3) aangekomen in Corvara. Tot aan La Villa regende het pijpenstelen, dus begon mij zorgen te maken met nog maar 5km te rijden… Maar de laatste hoogte meters maakten net het verschil, en deed de temperatuur zakken richting het vriespunt: sneeuwval in Corvara! En hoe: met bakken kwam het uit de lucht zetten 🥳🥳

De auto was na 10min al ondergesneeuwd😅

Kan niet wachten om straks de eerste lift te nemen!

null

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie