Winterverwachting 2019-2020: weer een strenge winter op komst?

Roel op 08 oktober 2019· 20 reacties

Wat voor winter krijgen we?
Wat voor winter krijgen we?

Veel mensen vragen zich af wat de wintervoorspelling voor 2019-2020 is als de ‘r’ in de maand komt. In Engelse tabloids waren de journalisten van Britse boulevardbladen er dit jaar ook vroeg bij met hun winterverwachting. Op 8 september kondigde The Mirror een strenge winter voor 2019 aan: “Beast from the East to return bringing coldest winter in 30 years.” Niet alleen zij voorspellen een barre winter. Jullie hebben natuurlijk ook gelezen dat de Gele Gentiaan veel sneeuw verwacht komende winter. Maar wat zeggen de weercomputers over de wintervoorspelling van 2019-2020? We zetten een aantal weermodellen op een rij met hun verwachtingen.

Nepnieuws in het weer

Eerst even terug naar de kranten. “Experts think, scientists say…” zijn veelgebruikte citaten in tabloids en clickbaite websites. Opvallend vaak zijn dat Britse kranten en Russische media. De “koudste winter in 100 jaar”, Beast from the East" en andere krachttermen passeren ieder jaar de revue, maar zoals zo vaak wil krachtiger niet altijd zeggen “beter”. Integendeel. Hoe stelliger en fermer het woordgebruik in de media, hoe minder waarde ik eraan hecht. In 2017 schreef ik hier al eens een stukje over.


Ondertussen lijkt er weinig te zijn veranderd. Vorig jaar was het niet eens een koude winter, laat staan een strenge, maar dit jaar gaan we toch weer de koudste winter in 30 jaar krijgen, aldus deze kop van The Mirror. Een bewering die als je verderleest trouwens flink wordt afgezwakt. Dan lezen we: “This would rank the 2020 January-February central England temperature as the coldest winter since 2013 and January-February 2020 as the seventh coldest winter in the past 30 years”. Tot zover de sensatie.

Wintervoorspelling 2019 - 2020: Wat zeggen de weermodellen?

Net als voorgaande jaren wil ik aandacht schenken aan de meer serieuze pogingen. Die zijn er namelijk wel degelijk en komen van grote weercomputers. Deze computers maken complexe berekeningen en proberen weerpatronen te herkennen voor de extreem lange termijn. Met wisselend succes. Lange termijn weersverwachtingen staan nog in de kinderschoenen en zijn dus nog niet betrouwbaar. Je mag de uitkomsten dan ook niet letterlijk nemen maar ze kunnen soms een voorzichtige trend laten zien. En het belangrijkste is, ze hebben een wetenschappelijke grondslag. Er worden fouten gemaakt maar van die fouten wordt geleerd, wat we van The Mirror helaas niet kunnen zeggen.

Voordat we de modellen nalopen nog een kleine opmerking vooraf, ieder weermodel presenteert zijn seizoensverwachting op een andere manier (per seizoen/per maand, detailniveau, wel/geen kansberekening). Desondanks zal ik de rode draad proberen duidelijk te maken.

In Zuid-Tirol (Italië) lag de afgelopen winter veel minder sneeuw dan in Oostenrijk
In Zuid-Tirol (Italië) lag de afgelopen winter veel minder sneeuw dan in Oostenrijk

Wintervoorspelling ECMWF: zeer zacht en nat

Als eerste de berekening van het Europese weermodel, ECMWF. Voor de korte termijn een stabiel model, maar wat betreft de winterverwachting scoorde het vorig jaar matig. ECMWF voorspelde een droge december en in februari veel sneeuw. In de praktijk viel er vooral in december en januari veel sneeuw en was februari kurkdroog en zeer zonnig.

ECMWF berekent nu een zeer zachte winter. Van december tot en met maart ligt de temperatuur 0,5 tot 1 graad boven het langjarig gemiddelde. In december berekent het model zelfs een afwijking van 1,5 graad. De winter verloopt ook natter dan normaal, vooral februari en maart.

Vooral Frankrijk en de zuidkant van de Alpen / Italië zouden in februari veel neerslag kunnen krijgen. De weerkaarten wijzen op terugkerende südstau situaties met mogelijk veel sneeuw. Maart zou in een nog veel groter gebied van de Alpen te nat verlopen maar nog wel steeds 0,5 - 1 graad te zacht. Let wel, een zachte, natte winter hoeft niet per se veel regen te betekenen. De winter mag best zacht verlopen, als het op de neerslagmomenten maar koud genoeg is voor sneeuw. Dat dit kan bewees de afgelopen winter.

Februari zou zacht en nat verlopen
Februari zou zacht en nat verlopen

Winterverwachting CFSv2: zeer zacht, in januari veel sneeuw?

Het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) maakt seizoensberekeningen met het Coupled Forecast System (CFSv2). Dit model presteerde vorig jaar best goed. Het verwachtte een te zachte winter met vooral in februari te warm weer. Dat is uitgekomen. Ook qua neerslag zat het model goed, vooral de noordalpen waren erg nat/sneeuwrijk. Alleen de timing klopte niet, februari zou nat verlopen en december droog. Dit was net omgekeerd.

Het CFSv2 produceert iedere 10 dagen een update voor de komende maanden, maar de rode draad van de afgelopen weken is duidelijk: we krijgen een 1 tot 2 graden te warme winter. December zou het minst zacht verlopen met temperaturen rond normaal. Februari schiet echter uit zijn slof met een positieve afwijking van meer dan 2 graden aan de noordkant van de Alpen.

Daarbij verloopt de hele winter aan de natte kant. Vooral in januari kunnen grote hoeveelheden vallen aan de noord- en westkant van de Alpen. Omdat de temperatuur ‘maar’ een halve tot een hele graad hoger uitvalt dan normaal kan dat veel sneeuw opleveren. De pistes beneden 1500 meter moeten wel wat geluk hebben. Hieronder vind je de verwachte temperatuurafwijking per maand:

null

Januari: in het westen en noorden duidelijk te nat
Januari: in het westen en noorden duidelijk te nat

In combinatie met iets te zacht weer in januari kan dit vanaf enige hoogte veel sneeuw opleveren
In combinatie met iets te zacht weer in januari kan dit vanaf enige hoogte veel sneeuw opleveren

Weersvoorspelling CanSIPS: in het zuiden heel zacht, in het westen veel sneeuw

Het Canadian Seasonal to Inter-annual Prediction System (CanSIPS) presteerde vorig jaar redelijk, tenminste als we afgaan op de toen beschikbare (zeer globale) weerkaarten. Het zou een wisselvallige winter worden met regelmatig een sneeuw- of kou-uitbraak.

Nu zijn er veel gedetailleerde weerkaarten beschikbaar waaruit blijkt dat ook dit model een te warme winter berekent. Alle wintermaanden zijn zachter dan normaal, waarbij januari met +1 tot +1,5 graad het zachtst verloopt. De zuidalpen lijken de hele winter structureel zachter te blijven dan de noordalpen.

De westalpen krijgen volgens CanSIPS verreweg de meeste neerslag. Het model berekent in Frankrijk en Zwitserland voor alle wintermaanden meer regen en sneeuw dan gemiddeld. Elders in de Alpen ligt de neerslaghoeveelheid rond normaal. Alleen maart zou vrij droog verlopen.

Het te zachte weer is in Italië meer uitgesproken dan in Oostenrijk
Het te zachte weer is in Italië meer uitgesproken dan in Oostenrijk

De Westalpen zijn deze winter natter dan normaal
De Westalpen zijn deze winter natter dan normaal

Weersverwachting IRI: als enige (iets) te koud

In vergelijking met de andere modellen komt het International Research Institute for Climate & Society (IRI) met een heel andere berekening. Dit model verwacht een normale tot (iets) te koude winter. De neerslag verhoudt zich ook binnen normale proporties, tot iets meer dan gemiddeld in de westalpen.

Vorig jaar was dit model ook al een buitenbeentje, al had het de extreme sneeuwval in Oostenrijk en Zwitserland totaal niet in de peiling toen.

null

null

Conclusie winterverwachting 2019 - 2020

  • De meeste modellen berekenen een iets tot veel warmere Alpenwinter dan normaal. De temperatuur ligt 0,5 tot 2 graden boven het langjarig gemiddelde. Op zich zijn dit geen vreemde uitkomsten, we hebben met een opwarmend klimaat te maken en zachte winters komen tegenwoordig helaas vaker voor dan te koude.

  • Voor de wintersport is er echter nog geen reden voor paniek want zachte winters sluiten hevige winter- en sneeuwuitbraken niet uit! Een winter waarin de temperatuur gemiddeld hoger ligt dan normaal, kan betekenen dat het 1 tot 2 weken heel koud of sneeuwrijk is, en het de weken daarvoor (of erna) veel warmer is dan normaal.

  • Een andere kanttekening is dat de resolutie van deze modellen zodanig is dat er geen rekening wordt gehouden met lokale weersverschijnselen en microklimaten zoals die zoveel voorkomen in de Alpen. Een inversie, lokale stuwingseffecten (stau) en neerslagafkoeling zijn al drie fenomenen waar seizoensverwachtingen geen rekening mee houden, terwijl ze het verschil kunnen maken tussen een halve meter sneeuw en een groen landschap.

Je mag een weersverwachting voor een specifiek skigebied dus nooit afleiden van dit soort grove modelberekeningen. Van geen enkele modelberekening eigenlijk. Waar je ze wel voor mag gebruiken is het afleiden van een mogelijke trend voor een groter gebied. En als een model in het verleden goed gepresteerd heeft mag je daar voorzichtig iets meer waarde aan gaan hechten. We laten ons graag verrassen.

Bronnen: ECMWF, NOAA, Tropicaltidbits.com, International Research Institute for Climate and Society. Berekeningen zijn voorlopig en kunnen de komende weken/maanden worden bijgesteld.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Goed geschreven. :)

En verder eerst (over enkele dagen) maar eens even gaan genieten van een nazomertje, de Alpen ook. ;)

Bla, bla, bla.

Veel sneeuw in de westalpen zou in ieder geval wel in lijn liggen met de gele gentiaan.

Goed artikel, met maar één conclusie: lange termijn voorspellingen zijn zinloos

Mooi artikel! Nou lekker dan, dat wordt omboeken ;). Ik geloof deze modellen pas als ze jaar na jaar betrouwbaar zijn gebleken, tot nu toe acht ik ze net zo betrouwbaar als Piet’s winterverwachting :). Ook wel eens fijn om te hopen dat de Russen het dit keer bij het goede eind hebben.

@Roel Zal er in december wel genoeg sneeuw liggen in Ischgl? En in maart in Val Gardena? :) (mijn favoriete vragen onder de weerberichten).

Let it snow!

Goed artikel, met maar één conclusie: lange termijn voorspellingen zijn zinloos

Wunderkammer op 8 okt 2019 09:02

Dan heb je niet helemaal goed gelezen :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik heb niet veel met dit soort artikelen, behalve dat ik ze toch altijd lees😅, maar ik ga mee met de laatste zin van het artikel en laat me iedere dag weer verrassen met het openschuiven van de gordijnen door een verse laag POW☃️☃️☃️☃️☃️

LA NORMA😍☃️

Als je de meteo gegevens ziet van de laatste jaren zit je er niet naast, als je zegt dat het waarschijnlijk 1à2 gr te warm wordt en dat er meer neerslag zal vallen dan gemiddeld.
“Gemiddeld” is gebaseerd op het verleden, en het verleden was kouder en minder nat. Hoe warmer het oppervlak van de aarde, hoe meer verdampt en dat valt ergens.
Dus voor een grote regio en voor lange termijn (3-4 maand) dit voorspellen is eerder logisch.

Misschien zijn voorspellingen voor deze termijn niet 100% zinloos, maar de onzekerheden, resultaten uit het verleden en te grote verschillen tussen de verschillende modellen geven wel aan dat het geen nut heeft om er enige waarde aan te hechten. Het is puur een scenario die iets meer kans heeft om uit te komen dan alle andere scenario’s. Waar alle andere sceanrio’s misschien 5% of 10% kans hebben om uit te komen, heeft dit scenario misschien 15% kans om uit te komen. Dus het is niet helemaal zinloos, maar het is wel zinloos om er rekening mee te houden met betrekking op je planning of wat dan ook.

Born to Ride

@Roel
Jawel hoor.
Volgens mij zeg je het zelf ook, aan het eind. In verhulde woorden natuurlijk, want commercieel is het niet leuk…;-)
Oh en: omdat het wetenschappelijk is, is de voorspelling nog niet zinvol als voorspelling! Wetenschap is ontwikkeling, met de blijvende onzekerheid of er ooit zoiets mogelijk is als een lange termijn voorspelling.
Dat de komende winter hoogstwaarschijnlijk te warm wordt, tja, dat had ik ook voorspeld. Winter 20/21 ook, en 22/23 ook, wedden? Oh, en de zomer, voorjaar en herfst ook!

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 08 okt 2019 11:11

@Wunderkammer de zin heeft niks met commercie te maken. Ik zeg alleen dat je dit soort berekeningen op de juiste waarde moet schatten. Als er in Gerlos op 15 januari 1 meter sneeuw valt, terwijl het model een zachte winter hadden voorspeld wil dat niet zeggen dat het model de prullenbak in moet (althans niet om die reden). Overigens warmen de zomers in de Alpen veel harder op dan de winters, dus is een zomervoorspelling iets makkelijker.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Altijd leuk om te lezen zo`n artikel, zonder daar te veel waarde aan te hechten.

Wat ik mij nog afvroeg, je vergelijkt de voorspellingen van afgelopen winters met de werkelijkheid in de Alpen.
Als je de voorspellingen pakt van heel Europa (inclusief landen als Noorwegen,Finland, Sweden etc.) kom je dan met dezelfde conclusie? Is er dan 1 model die dichter bij de werkelijkheid zit? Misschien geeft dat wel een interessante kijk op de zaken.

@R_Dolomieten Een goeie, daar zou ik in moeten duiken omdat ik het winterverloop van Scandinavië minder goed op de plaat heb staan. Om het echt goed te doen zou je eigenlijk zelfs wereldwijd moeten kijken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Mooi artikel @roel , ik lees ook veel seizoensvoorspelling, ik hoop voor de alpen dat het uitkomt , veel poederdagen en een lage sneeuwgrens , maar we gaan het pas weten na de winter

Haha, je moet je werk wel heel erg leuk vinden Roel… ;-)

@Roel wintersport.nl/be had toch zijn eigen weerstation/weerberekeningssysteem?
Wat voorspelt die voor komende winter?
Zou wel tof zijn als er een voorspelling kwam voor geheel Europa, wat betreft wintersport. Dus Pyreneeën, oost blok landen, duitse gebiedjes, Scandinavië etc…
Komt er ook een voorspelling van winter in NL en BE?

Leuk artikel om te lezen 👍

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Roel Dankje. Om het helemaal goed te doen zou je inderdaad eigenlijk helemaal wereldwijd moeten bekijken. Al is dan natuurlijk aardig wat uit zoek werk. Een begin met heel Europa(Scandinavië) versus de Alpen landen zou al heel leuk zijn en misschien wel interessante zaken/conclusies aan het licht brengen. Plus het feit dat er vast wel meer mensen in die landen gaan wintersporten, deze site/forum ook bezoeken en het uiteindelijke een mooie bijdrage is voor deze mensen en voor jullie van wintersporter.nl.
Misschien geeft het ook wel nieuwe input voor jullie weersmodellen, eigen weer kennis en voor deze instellingen.
Of filosofeer ik nu te veel? ;-)

*bericht bewerkt door R_Dolomieten op 09 okt 2019 09:56

@Birdheart ons eigen weermodel vind ik goed maar maakt rekent niet zo ver door in de toekomst. Voor seizoensvoorspellingen heb je supercomputers en nog veel meer rekenkracht nodig.

@R_Dolomieten een beetje :-). Een verificatie en daarna verwachting voor komend seizoen voor andere gebieden gaat ver. Daar ontbreekt me de tijd helaas voor. Je kunt wel aan de hand van de nu getoonde kaarten zelf een voorspelling herleiden voor de rest van Europa. Zo berekent CFSv2 een iets te koude winter voor grote delen van Scandinavië.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Koffiedikkijken voor vergevorderden…☕

Feit is wel dat als dit klopt we alweer op een horrorwinter in de lage landen afstevenen: zacht, grijs en nat… bah!

Feit is wel dat als dit klopt we alweer op een horrorwinter in de lage landen afstevenen: zacht, grijs en nat… bah!

Skiwi op 9 okt 2019 20:29

Joh, wat had jij verwacht? Is toch elk jaar hetzelfde. November t/m februari zijn doorgaans 80% van de tijd ellendig grijs met motregen, mist of ander depressief weer. Te zacht maakt mij dan niet uit, maar van mij mag het zsm dan weer maart worden met langere dagen en meer zonkracht. Week voor kerst een halve meter sneeuw en na oud & nieuw weer weg ;).

Vorige week op Madeira geweest en daar was het nog aangenaam 26 graden. Ik verlang dat alweer terug :)

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie