Iconische gondels La Plagne te koop

WouterVdB op 22 juni 2023· 5 reacties

Bellecôte-gondel - FB La Plagne
Bellecôte-gondel - FB La Plagne

De 120 iconische rode cabines van de afgeschreven Bellecôte gondel in La Plagne gaan in de verkoop. Bijna vijfitg jaar lang heeft deze lift de verbinding tussen de Roche de Mio en het gletsjergedeelte in het skigebied verzekerd.

Startprijs van 500 euro per cabine

Elke cabine wordt per opbod verkocht vanaf een startprijs van 500 euro, exclusief veilingkosten. Aanstaande zaterdag vindt de veiling plaats, zowel online als ter plekke in La Plagne. Wie zo’n exemplaar wilt bemachtigen is er maar best optijd bij want de iconische Poma SP6-cabines zijn erg populair onder liefhebbers en opkopers. De winnaars moeten hun gondels een week later ter plekke komen ophalen. Het transport is zelf te voorzien, houd rekening met een gewicht van 240kg en een lengte van 2,05 meter. De cabines zijn uitsluitend bedoeld voor decoratieve doeleinden. Gezien hun leeftijd voldoen ze niet meer aan de nieuwste veiligheidsnormen.

Historische lift

De Bellecôte gondel is een overblijfsel uit het ‘Plan de Neige’ in de jaren '60 en '70; een periode waar onder impuls van de Franse staat grote skistations als La Plagne, Val Thorens of Flaine zijn ontstaan. Buiten een vernieuwing van het bergstation, na een brand in 2005, is er sinds de opening in 1978 niets aan deze lift veranderd. De laatste jaren was de gondel enkel geopend bij goede weersomstandigheden waardoor er op drukke dagen altijd lange wachtrijen ontstonden. Afgelopen winter draaide deze lift na bijna 50 jaar trouwe dienst dan ook zijn laatste rondjes.

Immense wachtrij aan de Bellecôte gondel.
Immense wachtrij aan de Bellecôte gondel.

De bouw van zijn vervanger, de Télécabine des Glaciers, is al enkele zomers aan de gang. Deze nieuwe lift volgt een ander parcours en gaat niet meer naar de gletsjer. Enerzijds is door het terugtrekken van de ijsmassa ski-exploitatie er lastig en anderzijds diende het verlaten van de gletsjer als ecologische pasmunt om de nieuwe lift te mogen bouwen. Eerder publiceerden we al artikels die de historie en de toekomst van de gletsjerexploitatie lang en breed uiteenzetten. In december 2023 zal de Glaciers gondel zijn eerste skiërs vervoeren.

Alle details over de verkoop staan vermeldt op de website van het veilinghuis.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Ik vond deze gondeltjes afgelopen maart al een unieke (en oprecht claustrofobische) ervaring. Maar ik was me er niet van bewust dat het de laatste keer zou zijn. gelukkig hebben we de foto’s nog. En even schoot door mijn hoofd ‘ik wil er een hebben!’

sneeuw witje en de 7 bergen

Wij hebben, vanwege de band met La Norma vorige zomer ook nog een poging gedaan daar een oude gondel te kopen. Helaas werd er ruim 1.000 euro geboden per gondel exclusief veiling kosten. Bij een groot gebied als La Plange zal het wel verder uit de hand lopen.

Met skiën kom je echt tot rust.

Wij hebben, vanwege de band met La Norma vorige zomer ook nog een poging gedaan daar een oude gondel te kopen. Helaas werd er ruim 1.000 euro geboden per gondel exclusief veiling kosten. Bij een groot gebied als La Plange zal het wel verder uit de hand lopen.

Leandro op 22 jun 2023 12:44

Dan wilde je het dus niet echt, als je al bij €1000,- afhaakt. Een paar keer er in zitten als ie draait kost meer geld.

Binnenkort een te bewonderen bij MK ski op de parkeerplaats? Ze hebben al een leuke verzameling.

Een gondeltje van de Hannigbahn uit Saas-Fee in ieder geval wel!> Binnenkort een te bewonderen bij MK ski op de parkeerplaats? Ze hebben al een leuke verzameling.

Kees073 op 28 jun 2023 12:14
Gang is alles
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie