Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nieuwe skiliften in Frankrijk (2023/2024)

Henri op 24 november 2023· 12 reacties

Lac Intrêts Avoriaz bergstation (FB Leitner)
Lac Intrêts Avoriaz bergstation (FB Leitner)

Afgelopen zomer is er ook in Frankrijk weer hard gewerkt aan skiliftprojecten. Een overzicht van alle nieuwe skiliften in Frankrijk voor het aankomende winterseizoen 2023/2024.

Avoriaz - Portes du Soleil: modernisering Lac Intrêts stoeltjeslift

In Portes du Soleil is er niet alleen aan de Zwitserse kant gewerkt aan de bouw van een nieuwe gondel, maar is er in Avoriaz ook een vervanging van de Lac-Intrêts stoeltjeslift doorgevoerd. De verouderde 4-persoons stoeltjeslift uit 1986 is een van de belangrijkste liften rondom het dorp en is vervangen door een modern 6-persoons stoeltjeslift van Leitner. Het is een investering van ruim 10 miljoen euro. Het bergstation van de nieuwe lift komt op 2232 meter hoogte te liggen, wat 42 meter hoger is dan zijn voorganger. Bovendien wordt de capaciteit aanzienlijk verhoogd, tot maximaal 3000 personen per uur.

Herstructurering van het gletsjerskigebied Bellecôte in La Plagne

Met de komst van de nieuwe 10-persoons gondel Glaciers in La Plagne is de moeizame rit met de Bellecôte gondel verleden tijd, maar tegelijkertijd onderging het hele gletsjerskigebied een herstructurering. Wouter schreef eerder al een interessant tweeluik over de historie (deel I) en de recente ontwikkelingen op het gletsjerskigebied (deel II) onder de 3417 meter hoge Bellecôte.

Bij de herstructurering is de 2-persoons stoeltjeslift Chalet de Bellecôte ook vervangen door een 4-persoons stoeltjeslift. Fun fact: deze 4-persoons stoeltjeslift is al 2 keer hergebruikt. De lift stond van 2001 tot 2012 in het skigebied als de Biolley stoeltjeslift bij Club Med La Plagne 2100 en van 2012 tot het afgelopen seizoen als de Traversée stoeltjeslift naar de Glacier de Bellecôte.

Combilift Belle Etoille voor Les Deux Alpes

Wil je teruglezen welke nieuwe skiliften er in de afgelopen jaren in Frankrijk zijn gebouwd? Check de skiliftenblogs van 2020, 2021 en 2022.

Nadat er vorig jaar in Les Deux Alpes al een combibaan is gebouwd in de Vallée Blanche sector is er dit jaar opnieuw aan een gloednieuwe combilift gewerkt. De nieuwe Télémixte Belle Étoile zal de gondellift Oeufs Blancs en de Belle Etoille stoeltjeslift vervangen en de toegang tot de Crêtes sector verbeteren. Bij de beginnersliften in de Crêtes sector heeft er tegelijkertijd ook een complete herstructurering plaatsgevonden. De opening is gepland voor eind december 2023.

Wintersporters die het aankomende winterseizoen Les Deux Alpes bezoeken, zal het niet ontgaan. Het skigebied is namelijk bezig met een nog veel groter project: de vervanging van de Jandri Express. Het wordt een gloednieuwe 3S-gondel die in twee secties een snelle verbinding naar de gletsjer creëert. Afgelopen zomer heeft men al hard gewerkt. De funderingen, liftpalen en gedeeltes van de stations zijn al grotendeels klaar. Het megaproject zal voor aanvang van het winterseizoen 2024-2025 klaar zijn.

Montgenèvre: verbeterde liftverbinding tussen Frankrijk en Italië

In Montgenèvre, de Franse kant van het skigebied Via Lattea, kunnen wintersporters zich verheugen op een nieuwe 10-persoons gondel. Eerder dit jaar kwam het project nog in opspraak, omdat er zonder benodigde vergunning werd gebouwd.

De nieuwe Rocher de l’Aigle gondel is de derde generatie van deze lift die de liftverbinding tussen Frankrijk en Italië vormt. Vergeleken met de vastgeklemde vierzitter zal de rittijd drastisch worden verminderd. De snelheid wordt bijna verdriedubbeld. Tot op heden kun je de retour van Clavière naar Montgenèvre niet bovenlangs doen, maar voor het volgende zomerseizoen zijn er plannen om de 4-persoons stoeltjeslift Col Saurel te verplaatsen naar de Colletto Verde, waardoor je voortaan ook vanuit Italië via de rode Souréou piste de rest van het Franse deelgebied van Via Lattea kunt bereiken.

Serre Chevalier: nieuwe 10-persoons Pontillas gondel

Iets verderop in het skigebied Serre Chevalier is men ook druk bezig geweest met de bouw van een nieuwe 10-persoons gondel. De nieuwe gondel start vanuit het dorp Villeneuve en vervangt twee oude liften: de rustieke Pontillas gondel met zijn markante liftpalen en de 4-persoons gondel Fréjus. De capaciteit van de nieuwe gondel ligt met 2800 personen per uur hoger dan de capaciteit van beide gondels samen (2350 personen per uur). Het nieuwe bergstation nabij de Méa en Clot sleepliften op een hoogte van 2255 meter wordt in slechts 8 minuten bereikt.

Bij het bergstation wordt er ook gewerkt aan de aanleg van een nieuw beginnersgebied. Het skigebied communiceert dat de ontwikkeling van de front de neige op hoogte deel uitmaakt van een plan om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Het vermindert namelijk het gebruik van kunstsneeuw voor het laaggelegen beginnersgebied, vooral aan het begin en einde van het seizoen.

Vars: 2 nieuwe 4-persoons stoeltjesliften Peynier en Plans

En dan is het nog steeds niet gedaan met de vernieuwingen in de Franse Zuid-Alpen, want in het skigebied van Vars zijn er maar liefst twee nieuwe stoeltjesliften gebouwd. Vars is bezig met een enorme moderniseringsslag. Nadat in 2019 de Télémix Chabrières en in 2020 de Bois Noir stoeltjeslift vanuit Sainte Marie is gebouwd, zagen we vorig jaar de voltooing van de Mayt en Speed Master stoeltjesliften. Deze zomer was het dus weer tijd voor twee vernieuwingen. Niet in het hoofdgebied, maar op de flanken van de 2273 meter hoge Peynier, waar de eerdergenoemde Bois Noir stoeltjeslift ook staat.

De nieuwe 4-persoons stoeltjesliften Peynier (links) en Plans (rechts)
De nieuwe 4-persoons stoeltjesliften Peynier (links) en Plans (rechts)

De nieuwe 4-persoons vastgeklemde Peynier en Plans stoeltjesliften vervangen de oude Peynier stoeltjeslift. Deze lift was had een berg-dal-berg systeem met het dalstation net onder het dorp, waardoor je met dezelfde lift zowel richting de Peynier sector, alsook richting het hoofdgebied kon gaan. De tracés van de beide liften blijven min of meer hetzelfde. Met de twee onafhankelijke vierzitters wordt de capaciteit flink verhoogd.

Overige nieuwe skiliften in Frankrijk

Le Grand Domaine - Valmorel: 10-persoons gondel Planchamp
Chamrousse: 6-persoons stoeltjeslift Bérangère
Font-Romeu (Pyreneeën): 10-persoons gondel Airelles
Superbagnères (Pyreneeën): 10-persoons gondel Crémaillère Express
Formiguères (Pyreneeën): combilift Calmazeille
Saint-Lary-Soulan (Pyreneeën): 6-persoons stoeltjeslift Forêt
Espace San Bernardino - La Rosière: 4-persoons stoeltjeslift Dahu
La Bresse (Vogezen): 4-persoons stoeltjeslift Lande
Abriès - Queyras: sleeplift Brune

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Dubbel gevoel over de vernieuwing in Montgenevre. De rustieke lift op de Rocher de l’aigle was pure nostalgie en even heerlijk vertragen in het leven. Langs de andere kant betekent een snellere lift ook sneller heen en terug naar Italie voor super koffie en taart bij de Baita Gimont hut (vooral als de col saurel lift gaat gebruikt worden voor een verbinding langs boven).
Iemand enig idee of de oude lift onderdelen van Montgenevre of Serre Che ergens te koop gaan komen? Lijkt me wel leuk om stoeltje of eitje op de kop te tikken als tuinbank.

Ik heb daar niets over vernomen, mocht ik het horen, zien of lezen, dan laat ik het weten.

Click. Click. Peace

Vorig jaar las ik dat er plannen zijn van de Compagnie Des Alpes om de stoeltjesliften Replat en Plan des Violettes vanuit Villaroger (onderdeel van Les Arcs) te vervangen door een gondel. Is hier al meer over bekend? Een paar jaar geleden een prima vakantie gehad in Villaroger, maar de beide stoeltjesliften waren wel een bottleneck voor mijn minder ervaren reisgenoten. En dan vooral vanwege de “verplichte” afdaling door de slush aan het einde van de dag. Met een gondel is dat geen probleem meer en gaan we graag nog een keer terug.
Het zou me ook niets verbazen als ze vervolgens een beginnersgebied bovenin aanleggen. Ruimte genoeg daar op een soort van plateau.

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Mooi overzicht. Het linkje achter “Le Grand Domaine - Valmorel: 10-persoons gondel Planchamp” komt uit bij Valloire ipv Valmorel.

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

@Snowy1970 het project staat eigenlijk gepland voor 2024, maar helemaal zeker is dit nog niet. @KrisWeer thanks, foutje inderdaad. Is nu aangepast.

@Snowy1970 het project staat eigenlijk gepland voor 2024, maar helemaal zeker is dit nog niet. @KrisWeer thanks, foutje inderdaad. Is nu aangepast.

Henri op 24 nov 2023 11:08

Dan mogen ze wel gaan opschieten! Zoiets schud je niet even uit je mouw.

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

De Planchamp gondel in Valmorel vervangt de Altispace vierzitter uit 1997. Revolutionair destijds, want met kap! Ik heb daar nog in gezeten toen de verf net droog was.
Logische vervanging wel. Het was altijd druk bij het dalstation en bij het tussenstation stapte bijna nooit iemand uit of in.

Super verbetering voor Valmorel, nu kun je vanuit beide delen van het dorp snel en comfortabel omhoog. 's ochtends altijd een rij met skiklasjes én geen ruzie meer over kap open of kap dicht ;) Als de Roset lift ook nog vervangen wordt zijn alle verbindingen met snelle koppelbare stoeltjes of gondels te doen. Voor de nostalgie kun je dan de lanchettes nog nemen

Ik heb daar niets over vernomen, mocht ik het horen, zien of lezen, dan laat ik het weten.

Rogier op 24 nov 2023 09:50 [@Rogier.](/profiel/rogier) Weet jij dan eventueel ook of de Pontillas lift al snel gaat draaien? Eigenlijk bewust een appartementje in le Bez gehuurd vanaf de 22e december omdat die nieuwe lift een topverbinding is naar boven.

Ik heb daar niets over vernomen, mocht ik het horen, zien of lezen, dan laat ik het weten.

Rogier op 24 nov 2023 09:50 [@Rogier.](/profiel/rogier) Weet jij dan eventueel ook of de Pontillas lift al snel gaat draaien? Eigenlijk bewust een appartementje in le Bez gehuurd vanaf de 22e december omdat die nieuwe lift een topverbinding is naar boven.
nils3 op 24 nov 2023 18:01

Wij zitten daar in februari ook, dus ik ben evenzeer benieuwd vanaf wanneer deze nieuwe lift in dienst wordt genomen.

Volgens mij is deze gewoon operationeel aan het begin van het seizoen. Ik heb hier namelijk niets bijzonders over gehoord.

Click. Click. Peace

Ik heb daar niets over vernomen, mocht ik het horen, zien of lezen, dan laat ik het weten.

Rogier op 24 nov 2023 09:50 [@Rogier.](/profiel/rogier) Weet jij dan eventueel ook of de Pontillas lift al snel gaat draaien? Eigenlijk bewust een appartementje in le Bez gehuurd vanaf de 22e december omdat die nieuwe lift een topverbinding is naar boven.
nils3 op 24 nov 2023 18:01

Wij zitten daar in februari ook, dus ik ben evenzeer benieuwd vanaf wanneer deze nieuwe lift in dienst wordt genomen.

Husterix op 27 nov 2023 11:39

Vandaag nog niet actief. Buschauffeur zei dat de lift ergens in Januari zou opengaan. TC Fréjus is momenteel wel nog operationeel, hoewel hij niet meer op de kaartjes staat.

Plaats een reactie