Duurzame skigebieden

Alhoewel duurzame skigebieden als een contradictie klinkt, zijn er steeds meer bestemmingen die milieuvriendelijk te werk gaan om hun impact op het milieu te verkleinen. Sommige skigebieden hebben zich verenigd onder de naam Alpine Pearls, een samenwerkingsverband dat zich inzet voor ecologisch verantwoord toerisme, een voorbeeld is Werfenweng. Anderen doen het op eigen houtje en verzinnen hun eigen richtlijnen. Door een van deze bestemmingen te kiezen laat je zien dat hun streven gehoor vindt en als voorbeeldfunctie kan dienen voor andere skigebieden.

duurzame wintersport
In Andermatt zorgen windmolens voor energie

Duurzaam gebruik van energie

Het elektriciteitsverbruik van skigebieden is enorm. Denk aan al die skiliften en besneeuwingsinstallatie op de berg. Maar ook accommodaties, zoals enorme hotelcomplexen, slurpen energie. Door hier efficiënt mee om te gaan is milieuwinst te behalen. Zo gebruiken sommige skigebieden de restwarmte om dal- en topstations te verwarmen. En door het gebruik van GPS-gestuurde pistenbully’s wordt er tegenwoordig efficiënter met kunstsneeuw omgesprongen, waardoor er minder van hoeft te worden gemaakt. Deze manier van pistes prepareren scheelt bovendien veel in het dieselverbruik. Materieel en skibussen op elektriciteit of waterstof laten rijden in plaats van fossiele brandstof, is natuurlijk ook een stap in de goede richting. Vooral als er gebruik wordt gemaakt van alternatieve energiebronnen zoals lokale waterkrachtcentrales en zonnepanelen om het skigebied van elektriciteit te voorzien. Een ruim aanbod van laadpalen voor elektrische auto’s is natuurlijk ook gewenst.

Goede verbinding met het openbaar vervoer

Een andere voorwaarden om in het lijstje van duurzame skigebieden te worden opgenomen is of de wintersportbestemming makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken is. Is er bijvoorbeeld een treinstation aanwezig, waardoor je niet met de auto maar duurzaam met de trein kan reizen? Ook een autowerend beleid zoals een autovrij-autoluw centrum scoort punten waarbij bezoekers verplicht hun auto bij de accommodatie moeten laten staan. Vaak wordt er dan een alternatief geboden in de vorm van gratis openbaar vervoer, liefst elektrisch.