Fotografie en film

Dat fotografie en film een grote rol spelen tijdens de wintersport, blijkt wel uit de vele foto en video posts op social media. Iedereen wil dolgraag zijn kunsten laten zien aan het thuisfront. En hoe mooi het skigebied en het weer wel niet was. Maar hoe maak je mooie wintersportbeelden? En welke fotografie- en filmapparaten gebruik je hiervoor? We geven je alle informatie omtrent fotografie en film tijdens de wintersport.

Fotograferen op wintersport

Veel wintersporters maken beelden tijdens de vakantie. Fotografie is nog steeds de meest gebruikte methode. Een mooie carvebocht op de ski’s of een spectaculaire sprong met het snowboard. Alles wordt vastgelegd. De een schiet met een echte fotocamera, de ander met zijn smartphone. Maar welke is beter? We geven je hieronder de opties. Heb je er een gekozen dan lees je hier alle tips om een mooie wintersportfoto te maken.

Welke fotocamera is geschikt voor wintersport?

Er bestaan grofweg drie soorten camera’s: compact-, spiegelreflex- en systeemcamera’s. Het verschil? Bij compact en systeemcamera’s kijk je door een digitale zoeker, bij spiegelreflexcamera’s door middel van een spiegel rechtstreeks door de lens. We zetten ze op een rij:

Compactcamera

De compact versies, waaronder gemakshalve ook smartphones vallen, zijn handig voor het point-and-shoot-werk. Dus het eenvoudig en snel maken van foto’s. Ideaal voor spontane momenten tijdens de wintersport en een aanrader voor de doorsnee wintersporter. Het voordeel zit hem vooral in de prijs en het lichte handzame formaat, je wilt tenslotte ook nog onbelemmerd kunnen skiën of snowboarden. De nadelen zijn beperkte instelmogelijkheden, duurzaamheid en lenskwaliteit.

Spiegelreflexcamera

De spiegelreflex scoort op deze punten beter maar is een stuk prijziger en vereist wel wat toewijding aangezien het geen pretje is om zo’n zwaar en kostbaar toestel heel de dag mee te zeulen op de berg. Het levert wel hoogwaardige fotokwaliteit.

Systeemcamera

De systeemcamera is de gulden middenweg. Je kunt gebruik maken van verwisselbare lenzen en een scala aan instelmogelijkheden maar hij is daarentegen lichter en compacter dan een spiegelreflex. Een aanrader voor de iets serieuzere wintersportfotograaf die zowel kwaliteit als bewegingsvrijheid verlangt.

Lees meer over fotograferen op wintersport