Het beste skigebied voor jou

Zoeken naar het beste skigebied volgt meestal een vast patroon. Kilometervreters zoeken grote skigebieden, après-ski liefhebbers kijken naar het aantal kroegen, gezinnen met kinderen letten op kindvriendelijkheid enzovoorts. Meestal worden de ervaringen van vrienden nog even gecheckt en de wintersportvakantie wordt geboekt. Maar niet altijd kies je dan het voor jou beste skigebied. Je loopt namelijk voorbij aan minder bekende, vaak goedkopere en soms zelfs betere skigebieden voor jouw gezelschap en voorkeur.

Cijfers zeggen niet alles

Cijfers als het aantal kilometer blauwe/rode/zwarte pistes, het aantal skiliften en de hoogte geven een goede indruk van een skigebied. Informatie die je vindt in onze skigebiedenvergelijker. Beleving en kwaliteit zijn lastiger te beoordelen, want dat hangt samen met de reisperiode (drukte), het weer en andere toevalligheden. We zijn daarom blij met de vele reviews die op deze site worden achtergelaten. Juist dan kom je achter zaken die handig zijn om te weten. En er zijn meer zaken om rekening mee te houden om te voorkomen dat je verkeerde keuzes maakt.

Kuddegedrag

Heel veel wintersporters gaan af op wat ze weten over een skigebied, en die informatie komt vaak van ‘horen zeggen’ en van vrienden of bekenden. Belangrijk om te weten daarbij is dat we best wel kuddedieren zijn. De meeste Nederlanders gaan naar een klein aantal, bekende skigebieden. ‘Usual suspects’ als Gerlos, Westendorf en Kirchberg zijn bijna Hollandse enclaves en de cijfers bevestigen dat. In Gerlos komt 49% van alle winterovernachtingen van Nederlanders. In Westendorf is dat bijna 44% en Kirchberg is voor 30% Nederlands. Afgaan op wat vrienden zeggen geeft een soort Lemming-effect (kuddegedrag) met als gevolg dat onbekende skigebieden onbekend blijven. En wat de boer niet kent…

Wat voor type wintersporter ben jij?

Het belangrijkste wat vaak vergeten wordt is wat voor type je bent en wat jíj wil. Ga na wat nodig is voor jouw wintersportvakantie: ga je die 200 pistekilometer gebruiken, wil je tussen de skiles door met je kinderen lunchen, wil je aan de piste zitten? Dit zijn belangrijke vragen. En wat zijn de behoeften van je gezelschap? Als er wandelliefhebbers bijzitten dan is het niet handig om bijvoorbeeld naar het hooggelegen Val Thorens te gaan.

Leuke all-round skigebieden, enigszins buiten de gebaande paden, zijn:

Verschillende soorten après-ski

Veel bekende skigebieden staan ook bekend om hun après-ski. Maar bepaal eerst wat goede après-ski voor jou inhoudt. Word je blij van een Hollandse polonaise in Westendorf of van een glas wijn op het mooiste terras van Italië? Anderen zoeken de Duitstalige après-ski of zweren bij de opzwepende tunes van de Foulie Douce in Val Thorens of Val d’Isere.

Er zijn maar weinig skidorpen die je van alles genoeg bieden. Inventariseer dus waar jouw gezelschap van houdt en check of die voorgenomen après-skibestemming wel bij jou past. En kwantiteit zegt niet alles. Voor het beste feestje hoef je niet per se naar Ischgl met tientallen kroegen, nachtclubs en een Burger King. Eén (goeie) kroeg kan genoeg zijn voor een overgetelijke vakantie. Bovendien heb je niet het probleem dat je moet kiezen.

Oostenrijkse dorpen waar je maar een of enkele après-ski gelegenheden hebt maar waar het volgens enkele van onze redacteuren heel gezellig kan worden zijn:

Voor de een te chique, voor de ander het paradijs

Kindvriendelijk op verschillende manieren

Goede faciliteiten voor kinderen zijn belangrijk voor een familievakantie. Maar voor de hoofdprijs naar Serfaus met een skipas die je kind nooit nodig zal hebben is niet altijd de beste optie. Dit soort bestemmingen zijn weliswaar (erg) kindvriendelijk maar prijzig en tijdens de vakanties soms extreem druk. Niet toevallig hebben dit soort megagebieden ook de hoogste marketingbudgetten waarmee de kindvriendelijkheid nog meer wordt gecommuniceerd en nóg meer gezinnen de weg er naartoe weten te vinden.

Dat er nog veel meer kindvriendelijke skigebieden zijn die een stuk kleiner zijn maar misschien ook voldoen zou je daardoor bijna vergeten. Het is de kunst om verder te kijken en verborgen pareltjes te ontdekken waar jij en je kinderen zich ook kunnen vermaken, buiten het massatoerisme.

Alternatieve skigebieden die voor gezinnen met kinderen prima voldoen, zijn:

Goedkoop maar toch gevarieerd skiën

De prijs is geen onbelangrijke factor tijdens de wintersport. Verblijf, skipas, eten/drinken en skihuur maken een skivakantie prijzig, maar een geslaagde wintersportvakantie hoeft geen kapitaal te kosten. Zoals hierboven al is aangestipt zijn kleinere, minder bekende skigebieden vaak goedkoper (met uitzondering van Zwitserland). Als je niet per se in een dorp aan de piste hoeft te zitten kun je een verblijf zoeken waar het goedkoop is. Je neemt de dagelijkse rit naar het skigebied voor lief, maar hiermee zijn honderden euro’s te besparen. Als je een strategische plek kiest tussen een aantal skigebieden kun je bovendien lekker afwisselen. Lees in dit kader het artikel over skihoppen.

Voorbeelden van goedkope plaatsen vlakbij (meerdere) skigebieden zijn:

  • Imst, net als bijna alle dorpen in het Inntal (Oostenrijk)
  • Brixen (Bressanone) (Italië)
  • Sonthofen (Zuid-Duitsland)

Val Gardena

Vooroordelen over afstand

Bepaal hoe ver je bereid bent om te rijden. Ligt de grens bij maximaal 1000 kilometer vanaf Utrecht dan vallen veel Franse skigebieden af. Van de andere kant bestaan er vooroordelen over de afstand. Zo liggen Italiaanse skigebieden net voorbij de Brennerpas soms dichterbij dan bepaalde Oostenrijkse bestemmingen. Bovendien ben je er soms sneller, zeker als je veel snelweg kunt rijden.

Skigebieden die dichterbij liggen dan je denkt zijn:

Skigebiedenvergelijker

Met dit in het achterhoofd kom je voor aankomende winter misschien wel op een ander skigebied uit dan gedacht. Vergeet ook niet onze skigebiedenvergelijker te raadplegen. Door te zoeken op thema vind je eenvoudig die skigebieden die aansluiten bij jouw wensen.
Skigebieden top 50
Goedkope skigebieden
Skigebieden voor kinderen

Lees meer over skigebieden