Nederlandse skiles voor kinderen

Ga je op wintersport met de kids en wil je Nederlandstalige skiles? In de bekendere Oostenrijkse skigebieden is dat meestal geen probleem. Maar in de kleinere skigebieden, die juist vaak goed geschikt zijn voor gezinnen met kinderen en niet zo druk, valt dat niet altijd mee. Maar is dat erg?

Informeer al thuis

Als je grote waarde hecht aan Nederlandse skiles, informeer dan naar de mogelijkheden bij de skischolen voordat je een accommodatie boekt. In de populaire skigebieden kan het zinvol zijn dit van tevoren meteen vast te leggen, zodat je ter plaatse niet de teleurstelling te verwerken krijgt dat de klasjes met Nederlandse begeleiding al vol zitten.

Taalbarrière?

Staar je vooral niet blind op het regelen van Nederlandse skiles. Waar wij als volwassenen vaak denken dat onze kinderen het lastig zullen vinden als een leraar of lerares een andere taal spreekt. Blijkt regelmatig dat de taalbarrière voor volwassenen vaak een veel groter probleem is dan voor de kinderen zelf.

Kinderen zijn praktisch ingesteld en met handen en voeten komen ze heel ver. Ze zijn vaak bijzonder goed in kopiëren, dus doen ze meestal, zonder erbij na te denken, na wat de skileraar of –lerares voordoet. Wel is het voor vooral jongere kinderen vaak fijn als er tenminste nog een Nederlandstalig kindje in de groep zit, zodat ze “houvast” hebben aan elkaar.

Vergeet ook niet, dat – zeker in de bekendere skigebieden – al jarenlang veel Nederlanders vakantie vieren, waardoor de ski-instructeurs vaak best een beetje Nederlands spreken, of het in elk geval redelijk kunnen verstaan. Vaak zijn het dezelfde ski-instructeurs, die elk jaar weer kinderklasjes begeleiden en zij zijn zo getraind in de omgang met kinderen, dat de meeste kinderen veel plezier aan de les beleven.

Ieder kind is verschillend

Natuurlijk is het ene kind het andere niet en zal de één beter gedijen onder begeleiding van een instructeur die Nederlands spreekt, terwijl het de ander niets uit maakt. Als ouder moet je voor jezelf, maar vooral voor je kind, bepalen wat het beste voor je kind zal zijn. Zo had één van de kinderen van onze redacteurs heel veel meer plezier tijdens de skiles van de lokale bakker, die in de winter ook skileraar was, dan dat hij ooit met een Nederlandse instructeur heeft gehad. Deze bakker kende het skigebied als zijn broekzak en maakte elke dag tot een waar skifeest voor zijn jonge pupillen.

Plezier en gezelligheid

Het “gevaar” van een Nederlandse ski-instructeur kan in sommige gevallen zijn, dat het hier meestal om seizoenskrachten gaat, die uitstekend kunnen skiën, maar ook voor dit vak kiezen om een heel winterseizoen in de sneeuw te zijn. Week-in-week-uit in de “pizzapunt” de babyhelling afglijden, wordt soms niet als skiën ervaren, waardoor het geduld soms snel op is. Of ze nemen de klasjes te snel mee naar boven. Hierdoor krijgen sommige kinderen angst en daar wordt de skiles niet leuker op. Het is daarom belangrijk dat een ski-instructeur een klik heeft met kinderen en het geduld kan opbrengen om de kids te leren skiën en het nog gezellig weet te houden ook.

Bespreek eventuele problemen

En mocht de skiles onverhoopt toch niet verlopen zoals je had gehoopt – of je nu een Nederlandse of een buitenlandse instructeur geregeld hebt -, ga er dan mee naar de skischool en bespreek het probleem. Er is vast een oplossing, de skiles moet niet de wintersport van jou en je kind verpesten!

Jullie ervaring

Wat is jullie ervaring met skilessen, is het belangrijk dat de les in het Nederlands wordt gegeven, of werkt het ook in het Frans, Duits of Italiaans? We zijn benieuwd!