Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn een must voor iedereen die met de auto op wintersport gaat. Zelfs wanneer je met winterbanden rijdt, kan er altijd een moment komen dat je sneeuwkettingen om moet leggen. Omdat je echt niet verder komt zonder, of omdat het simpelweg verplicht is. Het is belangrijk om te weten welke sneeuwkettingen onder jouw auto passen en waar en wanneer deze kettingen verplicht zijn. We zetten alles voor je op een rijtje.

Sneeuwkettingen verplicht?

Net als bij winterbanden gelden er ook regels voor sneeuwkettingen. Soms zijn kettingen verboden en soms zijn kettingen juist weer verplicht. Meestal is de maximumsnelheid met kettingen 50 kilometer per uur.

Nederland

In Nederland is het verboden om met sneeuwkettingen op de openbare weg te rijden. Winterbanden worden wel aangeraden maar zijn eveneens niet verplicht.

België

Sneeuwkettingen mogen in België alleen gebruikt worden bij sneeuw en ijzel. Het beste is sneeuwkettingen te gebruiken op alle vier de wielen, maar dit is niet verplicht. Als men er slechts twee gebruikt, moeten ze op de wielen met aandrijving worden aangebracht.

Duitsland

Sneeuwkettingen zijn in Duitsland verplicht bij borden voor de aangedreven as(sen). De sneeuwkettingen moeten TüV gekeurd zijn. Aanhangers moeten ook voorzien zijn van sneeuwkettingen als het trekkende voertuig hiermee is uitgerust. De maximumsnelheid is 50 km/u.

Oostenrijk

Van 1 november tot en met 15 april moet je sneeuwkettingen verplicht aan boord hebben voor de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen (of winterbanden) zijn verplicht als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. De maximumsnelheid is 50 km/u. Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse Ö-Norm: V5117 (voor personenwagens). Producten uit landen die lid zijn van de Europese Unie en voorzien van een CE-nummer zijn ook toegestaan. Systemen als ‘Nichtketten’ die vallen onder norm V5121 zijn niet toegestaan als alternatief voor sneeuwkettingen.

Frankrijk

Het is niet overal in Frankrijk verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. In zo goed als alle berggebieden is het echter verplicht om sneeuwkettingen mee te hebben als je auto niet is uitgerust met winterbanden. Lokaal kan men sneeuwkettingen verplicht stellen, in ieder geval waar het bord ‘B26’: 'Chaînes à neige obligatoires’ staat. Als er onder dit bord ‘Pneus neige admis’ staat dan zijn winterbanden afdoende. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/u.

Het aantal kettingen is niet precies omschreven. Artikel 9 van het arrest van 18 juli 1985 luidt: ‘Afneembare antislipsystemen moeten het vertrek, de besturing en de afremming van het voertuig garanderen’. Bij het gebruik van autosokken in plaats van kettingen moet er in de auto een sticker ‘Certifié Équipement Spécial’ aanwezig zijn.

Zwitserland

Sneeuwkettingen zijn in Zwitserland verplicht bij borden voor de aangedreven as(sen). De maximum snelheid is 50 km/u. De kettingen moeten door het Federale Agentschap van de Wegen goedgekeurd zijn. Systemen van textiel (zoals de Autosock) zijn geen alternatief voor sneeuwkettingen.

Sneeuwkettingen
Ook met winterbanden zijn kettingen nuttig

Italië

Sneeuwkettingen zijn verplicht in Italië bij borden en moet je verplicht aan boord hebben als je met zomerbanden rijdt van 15 november tot en met 15 april. De sneeuwkettingen moeten CUNA-gekeurd zijn.


Gelden sneeuwsokken als sneeuwketting?

Sneeuwsokken hebben als voordeel dat ze licht zijn, goedkoop en zeer eenvoudig om te leggen. Ook kunnen sokken gebruikt worden op auto’s met weinig binnenspeling / ruimte tussen band en wielkast. Maar het grote nadeel van sneeuwsokken is dat deze veel minder grip bieden dan kettingen en snel slijten. Momenteel (2021) zijn sneeuwsokken alleen toegestaan in Frankrijk en in Nederland. In andere Alpenlanden moet er staal in kettingen zitten om als ketting gebruikt te mogen worden.


Wat doen als er geen sneeuwkettingen onder je auto mogen?

Bij sommige autos is in het boekje aangegeven, dat er geen sneeuwkettingen onder mogen. Dan is ruimte achter het band te krap of je kan met gewone sneeuwkettingen je auto beschadigen. Loopvakkettingen bieden dan de oplossing. In het video aan het begin van de pagina laten we zien hoe je deze monteerd.

Wat zijn loopvlakkettingen?

Een loopvlakketting is een ketting voor auto’s die achter de band weinig ruimte/binnenspeling hebben. De ketting wordt, zoals de naam zegt, op het loopvlak gemonteerd. Het voordeel van loopvlakkettingen is dat deze zeer eenvoudig om te leggen zijn. Ook is de kans op schade in de wielkast, rond de velg en op het wiel kleiner. Daarnaast rijden deze kettingen vaak prettiger en maken ze minder herrie. Het enige nadeel van loopvlakkettingen is de veel hogere prijs.

Dikte van schakels

De dikte van de schakels van sneeuwkettingen kan van belang zijn als er weinig ruimte in de wielkast is. Dan zijn dunnere schakels aan te raden. Daarentegen kan het bij grovere SUV- of 4x4 banden nodig zijn om juist dikkere schakels te kiezen, zodat de schakels niet in het profiel van de band verdwijnen. Bij vergelijkbaar materiaalgebruik zijn dikkere schakels sterker en slijtvaster.


Goede maat sneeuwkettingen

Het is van groot belang dat de sneeuwkettingen op je banden passen:

  • Controleer de maat van je banden en de maat van de kettingen. Op de verpakking van de sneeuwkettingen staat duidelijk aangegeven op welke bandenmaten deze past.
  • Controleer in de gebruikershandleiding van de auto of je kettingen mag/kan gebruiken, of dat je dunne of loopvlakkettingen moet gebruiken.
  • Let op: heb je genoeg ruimte in de wielkas voor kettingen? Auto’s met weinig ruimte tussen de wielkas en de band (weinig binnenspeling) hebben vaak speciale kettingen nodig. Dit staat in het boekje van de auto! Meestal zijn dit kettingen met dunne schakels. Wanneer er te weinig binnenspeling is, dan is een loopvlakketting de enige mogelijkheid.

Zorg voor een goede maat kettingen
Goede maat kettingen is van groot belang


Sneeuwkettingen huren

Het is mogelijk om sneeuwkettingen te huren, zeker als je vaak met andere auto’s op wintersport kan dit een verstandige optie zijn om zeker te zijn dat je kettingen passen.


Sneeuwkettingen omleggen: 5 tips

1. Goede maat

Het is van groot belang dat je passende sneeuwkettingen monteert. Controleer dus goed of je oude kettingen ook op je nieuwe auto passen. Niet alleen zijn niet-passende kettingen niet eenvoudig om te leggen, ook is het gevaarlijk en kunnen deze grote schade aan de auto veroorzaken.

2. Oefen thuis

Oefening baart kunst, dit geldt ook voor kettingen. Hoe vaker je deze omlegt, hoe makkelijker het wordt. Dan kijk je er ook niet meer tegenop!

3. Zorg voor ruimte

Zorg voor ruimte om de kettingen om te leggen. Op zo goed als alle bergwegen heb je speciale sneeuwketting-parkeerplaatsen. Het omleggen van kettingen op deze parkeerplaatsen is ideaal, want je hebt de ruimte en je hoeft niet bang te zijn om door een geïrriteerde local overhoop gereden te worden. Zorg ook voor ruimte in je wielkast. Schop alle vastgeplakte sneeuw uit je wielkast voordat je begint met omleggen. Als het mogelijk is, is het ook verstandig om op harde sneeuw te staan.

4. Wees precies

Wees precies als je de kettingen omlegt. Zorg eerst dat de kettingen compleet uit de knoop zijn (goed opruimen na gebruik!). Houd je aan de handleiding. Ga stapje voor stapje te werk en probeer niet te snel te werken. Kettingen omleggen is eenvoudig als je rustig te werk gaat. Moderne kettingen werken goed, snel en simpel.

5. Licht

Als je verstandig bent, koop je een hoofdlampje (is altijd handig in een auto) om altijd goed zicht te hebben op wat je doet. Hiermee maak je het jezelf een stuk makkelijker om met slecht en/of donker weer kettingen om te leggen.


Sneeuwkettingen opbergen

Berg na gebruik je sneeuwkettingen droog en uit de knoop op. Als je de kettingen gebruikt hebt, is het verstandig om deze af te spoelen met warm water. Dit om al het gestrooide pekel van de kettingen te verwijderen. Zo zullen de kettingen minder snel gaan roesten.