Tanken in het buitenland

Wie met de auto op wintersport gaat, zal onderweg moeten tanken in het buitenland. Dit kan direct langs de snelweg of een stukje van de snelweg. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je gaat tanken in het buitenland richting de wintersport? We leggen het hieronder uit.

tanken buitenland

Waar moet je op letten bij het tanken in het buitenland?

Wie voor het eerst met de auto op wintersportvakantie gaat, wil natuurlijk goed voorbereid op reis. Maar er is meer dan alleen winterbanden monteren. Zo moet je kunnen rijden in de sneeuw en gelden er regels rondom sneeuwkettingen. En je zult uiteindelijk in het buitenland moeten tanken. Dan is het goed om te weten wat de verschillen zijn met ons eigen land. We geven de voor- en nadelen van tanken in het buitenland.

Voordelen tanken in het buitenland

  • Het is goedkoper dan in Nederland;
  • Je kan er direct een vignet kopen, mits je dat niet al in Nederland gedaan hebt.

Nadelen tanken in het buitenland

  • Je kunt niet deelnemen aan spaaracties;
  • De meeste leaserijders kunnen niet gebruik maken van hun tankpas;
  • Tijdens zwarte zaterdagen/zondagen kan het loeidruk zijn;
  • LPG-rijders hebben soms een verloopnippel nodig;
  • Voor elektrische rijders: er zijn vaak minder elektrische oplaadpunten.

Betaalproblemen bij tanken in het buitenland

Wie gaat tanken in het buitenland kan tegen betaalproblemen aanlopen. Buitenlandse onbemande tankautomaten accepteren niet altijd Nederlandse betaalpasjes. Bovendien kan het bij dit type pre-autorisatie automaten voorkomen dat er een bedrag als waarborg van de rekening wordt afgeschreven, variërend van 120 tot 150 euro. Na een tijdje wordt dit gereserveerde bedrag met de tankbeurt verrekend en het verschil op je rekening teruggestort. Deze terugstorttijd kan variëren van 20 minuten tot soms wel twee weken. Neem voor de zekerheid een contant bedrag mee op reis, voor het geval betaalpasjes niet werken.

Waar kan je goedkoop tanken in het buitenland?

Velen zien zo goedkoop mogelijk tanken richting de wintersport als een sport tijdens de heen- en terugreis. De uiteindelijke kosten hangen af van het verbruik van de auto, bij welk tankstation je tankt en naar welk land je op wintersportvakantie gaat. In feite ben je altijd voordeliger uit dan thuis, want tanken in het buitenland is vaak goedkoper dan in Nederland. Vergelijk maar eens de brandstofprijzen in Europa. Er is nog meer winst te behalen door goed te kiezen tussen de verschillende tankstations, want deze zijn vrij om af te wijken van de nationale adviesprijzen. We geven hieronder per land dat je doorkruist richting je wintersportbestemming aan waar je het goedkoopst kunt tanken.

Wist je overigens dat leaserijders fiscaalvriendelijk kunnen tanken in het buitenland, ook al hebben ze geen buitenlandse tankpas?

null


Tanken in Duitsland

Je kunt het buitenland niet ontwijken als je richting Oostenrijk, Zwitserland of Italië rijdt om te gaan wintersporten. Grote kans dat je zult moeten tanken in Duitsland. Op de pompstations rondom Mannheim, halverwege de wintersportroute stikt het vaak van de Nederlandse nummerplaten. Tanken in Duitsland is goedkoper dan in Nederland, check hier de actuele brandstofprijzen van Duitsland per tankstation. Ga je met de elektrische auto op wintersport, dan is het handig om te weten dat Duitsland over minder oplaadpunten dan Nederland beschikt. Je zult dus iets beter moeten plannen. LPG tanken vereist een speciale verloopnippel.

In tegenstelling tot Nederland kun je in Duitse pompstations alcoholische dranken kopen en betaal je bij Raststätte altijd voor het toiletgebruik. Sanifair, die de sanitaire ruimtes faciliteert, rekent 70 cent voor het gebruik, waarvan je naderhand 50 cent als kortingsvoucher in de winkel kan gebruiken. Betalen van het toilet kan zowel met losgeld als creditcard. Dicht bij de Oostenrijkse grens kun je ook vignetten voor het betreffende land kopen. Hetzelfde geldt voor het Zwitserse vignet. Je komt ze gegarandeerd tegen op de route door Duitsland.

Waar kan je goedkoop tanken in Duitsland?

Nederlanders die dicht bij de grens wonen, maken vaak dankbaar gebruik van de gunstige brandstofprijzen bij de buren. Dit voert wel de prijs aldaar op. Dus hoe verder je van de grens met Nederland bent, hoe goedkoper de brandstof in het buitenland is. Zoals in zoveel landen loont het de moeite om de Raststätte, zoals men de tankstations langs de snelweg in het Duits noemt, links te laten liggen. Deze zijn zo’n 5 tot 10 procent duurder dan degene die je rondom dorpjes vindt. Hetzelfde geldt voor eten en drinken bij het benzinestation. Een gulden middenweg is de Autohof. Deze vind je binnen 1 km na een snelwegafslag. Ze zijn niet alleen goedkoper, maar ook vaak rustiger en bieden veel keuze in eten. Je vindt ze zo’n iedere 40 tot 70 kilometer langs de Autobahn.

Ook het tijdstip van tanken speelt in een financiële rol in Duitsland. Zo kan de brandstofprijs bij één pompstation door de dag heen veranderen, tot wel 14 keer! ‘s Ochtends is het vaak duurder dan in de avonduren. Middels de Duitse apps 1-2-3 tanken en clever-tanken kun je zien of de prijzen zakken of juist stijgen en waar de gunstigste tankstations zich in jouw buurt bevinden. De goedkoopste tankoptie in Duitsland is vaak bij grote supermarkten, waarmee ze klanten het pand in proberen te lokken. Hiervoor zul je wel de snelweg moeten verlaten. Op de website van de ADAC vind je allerlei handige tanktips in Duitsland.

Tanktip Duitsland

Wie Zwitserland als eindbestemming heeft, kan beter onderweg nog even diesel tanken in Duitsland. Ga je wintersporten in Oostenrijk, dan ben je voordeliger uit om pas in dit buurland van Duitsland te tanken.

tankstation oostenrijk


Tanken in Frankrijk

Je zult ook echt in het buitenland moeten tanken als je op weg bent naar Franse skigebieden. De route naar Frankrijk kan op meerdere manieren. Tanken kan reeds in België, maar levert geen schokkende prijsverschillen op met Frankrijk. Iets goedkoper is afsnijden via Duitsland vanwege de lagere dieselprijs. De echte winstpakker ligt bij Luxemburg: Europa’s favoriete tankstop. Ben je eenmaal in Frankrijk, dan is vooral de benzineprijs een stuk aantrekkelijker dan in Nederland. Maar ook de rest is goedkoper, check hier de actuele brandstofprijzen van Frankrijk per tankstation. De prijzen van benzine en diesel liggen in tegenstelling tot Nederland dicht bij elkaar.

In Frankrijk is Euro 95 nauwelijks nog langs de snelweg te verkrijgen. De vervangende brandstof is E10, wat sinds 2019 ook in Nederland wordt aangeboden. Mocht je (vaak oudere) voertuig niet geschikt zijn voor het gebruik hiervan, dan kun je ook kiezen voor Euro 98. Benzine heet Sans Plomb en diesel heet Gazole. Kijk uit met het voor ons vrij onbekende E85. Dit is uitsluitend bedoeld voor speciale flexifuelauto’s. LPG tanken vereist een speciale verloopnippel. Frankrijk kent nog niet zoveel oplaadpunten als Nederland, dus let hier op als je een elektrische auto rijdt.

Waar kan je goedkoop tanken in Frankrijk?

In het buitenland tank je altijd goedkoper dan in Nederland, zo ook in Frankrijk. In Frankrijk kun je kiezen tussen de betaalde autoroutes (péage) of de gratis routes nationales. Logischerwijze zijn de tankstations op de tolroutes een stuk duurder dan de pompstations langs normale wegen. Laatstgenoemde kunnen echter op zondag of ’s avonds laat gesloten zijn, terwijl péagepompen dag en nacht open zijn. Heb je de tijd, dan tank je het best bij shoppingcentra, aangeduid met centre commercial. De tankstations van megasupermarkten als Intermarché, Leclerq en Super U bieden de laagste brandstofprijs. Hetzelfde geldt voor onbemande tankautomaten. Lokale tankstations bij de hooggelegen skiresorts zijn het prijzigst aangezien er geen concurrentie is. Dus tank als het cruciaal wordt liever iets eerder in het dal.

Tanktip Frankrijk

Probeer op de heen- en terugreis op een nagenoeg lege tank Luxemburg te bereiken. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.

null


Tanken in Oostenrijk

Wie in Oostenrijk is beland om te wintersporten, heeft vast al eerder moeten tanken. Is dit niet het geval en rij je nog op je eerste tank dan heb je mazzel. Want je wagen voltanken is hier uiterst voordelig. Check hier maar eens de actuele brandstofprijzen van Oostenrijk per tankstation. De prijzen van benzine en diesel liggen in tegenstelling tot Nederland dicht bij elkaar. Euro 95 heet in Oostenrijk Super of Bleifrei. Superplus 98 wordt Super Plus genoemd. Oostenrijk kent aanzienlijk minder laadstations voor elektrische auto’s dan Nederland en Duitsland, dus een wintersportvakantie vereist wat extra planning. Voor LPG is een verloopnippel nodig. Net als in Duitsland zijn er alcoholische dranken en vignetten te koop in Oostenrijkse tankstations. De beste route naar Oostenrijk kent gelukkig genoeg tankstations.

Waar kan je goedkoop tanken in Oostenrijk?

Alhoewel je in het buitenland zit, gaan hier dezelfde tankregels op als thuis. Dus langs de snelweg tanken of dichtbij de grens is altijd duurder dan aan een binnenweg. Doordat de meeste Oostenrijkse skidorpen in het dal liggen, ben je niet afhankelijk van woekerprijzen van concurrentieloze benzinestations. Toch loont het om niet in de directe omgeving van skigebieden te tanken, zij het gering. Aan het begin van de week ligt de brandstofprijs volgens trendonderzoek lager. Hetzelfde geldt voor tanken vóór 12:00 uur ’s middags, want pas vanaf dat tijdstip mogen er wettelijk prijsverhogingen plaatsvinden.

Tanktip Oostenrijk

Zorg dat je op de terugweg volgetankt het land verlaat, want in Duitsland is het duurder. Vooral benzine scheelt aanzienlijk in prijs.

tanken_oostenrijk


Tanken in Zwitserland

Je hebt buitenland en je hebt echt buitenland. Zo is Zwitserland geen lid van de EU en betaal je een tankbeurt in Zwitserse franken. Dicht bij de grens kan je ook vaak met eurobiljetten afrekenen, helaas wel met een slechtere wisselkoers. Alhoewel de hoge levensstandaard in Zwitserland de prijzen flink opvoert, is de benzine er nog steeds goedkoper dan in Nederland. Check hier de actuele brandstofprijzen van Zwitserland per tankstation. Qua tanken of brandstofbenaming is er weinig verschil met de omringende landen. Tank geen E85, dat je in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland vaak tegenkomt. Dit is uitsluitend bedoeld voor speciale flexifuelauto’s.

Waar kan je goedkoop tanken in Zwitserland?

Wij zijn buitenlandse vakantie in Zwitserland doorbrengt, betaalt op veel fronten meer dan in de omringende landen. Bespaar door niet langs de snelweg te tanken, maar een afslag te pakken richting het ‘binnenland’. Kies je voor een onbemande tankautomaat, waarvan er veel zijn in Zwitserland, dan ben je het goedkoopst uit. In Samnaun tank je belastingvrij!

Tanktip Zwitserland

Probeer op je terugreis pas in Duitsland je auto vol te gooien. Vooral diesel tanken is een stuk lucratiever bij de Noorderburen van Zwitserland.


Tanken in Italië

Wie denkt: “Hoe zuidelijker je in het buitenland tankt, hoe goedkoper”, komt bedrogen uit. De prijzen in Italië zijn weliswaar nipt goedkoper dan in Nederland, maar benzinerijders zijn hier het meest ongunstig uit van de gehele Alpen. Check hier de actuele brandstofprijzen van Italië per tankstation. De meeste pompstations langs de snelweg zijn 24/7 open, maar degene langs de overige wegen sluiten vroeg in de avond en soms ook kort in de middag. Euro 95 heet er Senza piombo, Superplus 98 heet Super senza piombo, diesel noemt men Gasolio en LPG is GPL. Het laatste mag je ook niet zelf tanken, maar moet je door een pompbediende laten doen. Je wordt sowieso vaak bijgestaan door servicemedewerkers bij een tankbeurt.

Waar kan je goedkoop tanken in Italië?

Zoals eerder vermeld is Italië niet het goedkoopste wintersportland om te tanken in het buitenland. Toch valt er veel winst te behalen op je pompbeurt als je niet direct langs de snelweg tankt. Bij de tankstations met bediening (servito) is het sowieso duurder dan bij de zelfbediening pompstations (fai da te). In Livigno tank je belastingvrij!

Tanktip Italië

Vermijd bij heen- en terugreis te moeten tanken in Italië: de buurlanden zijn een stuk goedkoper. Doe dit dus bij de grens.


Tanken in België

Misschien voelt het niet zo, maar België is toch echt het buitenland. Het kent enkele skigebieden in de Ardennen. Tankende wintersporttoeristen zijn hier goedkoper uit dan in Nederland. Vooral benzine tanken levert voordeel op. Dus wie geen zakelijke tankpas heeft, stelt zijn tankbeurt uit tot over de grens. Check hier de actuele brandstofprijzen van België per tankstation. Het land kent aanzienlijk minder oplaadstations dan Nederland, dus houd hier rekening mee in je planning.

Waar kan je goedkoop tanken in België?

Wie buitenlands tankvoordeel wil pakken, laat de snelwegtankstations links liggen en tankt bij dorpjes of industrieterreinen. Ook de onbemande tankstations leveren voordeel op in België.

Tanktip België

Ga je wintersporten in België, tank hier dan ook. Ben je op doorreis naar Frankrijk, dan kun je beter wachten met tanken tot Luxemburg.


Tanken in Luxemburg

Wie in het buitenland zo goedkoop mogelijk wil tanken, zit in Luxemburg goed. Op je doorreis naar de Franse skigebieden is dit de gunstigste stopplek om je auto vol te gooien. Check hier de actuele brandstofprijzen van Luxemburg per tankstation.

Waar kan je goedkoop tanken in Luxemburg?

De goedkope tankstations van Capellen-Zuid en Aire de Berchem aan de A6 en A3 zijn een begrip, maar je tankt nog gunstiger bij de tankstations die van de snelweg af liggen.

Tanktip Luxemburg

Kies tijdens de zwarte zaterdagen/zondagen liever voor de tankstations die niet aan de snelweg liggen. Dit scheelt aanzienlijk in tijd, aangezien half Europa hier tankt.


5 bespaartips voor tanken in het buitenland

  1. Zorg voor een goede bandenspanning;
  2. Rij zuinig door op tijd te schakelen, matige snelheid en uitrollen;
  3. Gebruik je airco in plaats van ramen opendraaien;
  4. Bespaar gewicht door overtollige bagage thuis te laten;
  5. Gebruik je cruise control.